Eleverne vælger en udfordring, som de vil arbejde med. Udfordringerne relaterer sig til klima- og bæredygtighedsaspekter i relation til tøjforbrug og modeindustrien.
Intentionen er at give eleverne et ejerskab til læreprocessen, en begyndende forståelse af deres valgte udfordring og klargøre dem til at undersøge den nærmere.
Anvend inspirationskortene Tøjudfordringer til at udvælge et antal udfordringer, som eleverne vil vælge mellem. Beslut om klassen vil arbejde med den samme udfordring, eller om hver gruppe kan vælge at arbejde med deres egen udfordring.
Tegn en matrix til brug i punkt 3 og kopiér den, så hver gruppe kan få udleveret en. Alternativt lad eleverne selv tegne matrixen på et papir.
Inddel eleverne i grupper, og udlevér et sæt udklippede Tøjudfordringer til hver gruppe.
Eleverne læser i deres grupper udfordringerne højt for hinanden.
Med metoden Værdikompasset placerer de i fællesskab udfordringerne i en matrix med to akser. Den første dimension sigter mod, at eleverne vurderer, hvor vigtig udfordringen er, mens den anden sigter mod elevernes egne interesser og motivation. De to akser kan fx være:
Eleverne vælger, hvilken udfordring, de vil arbejde med. Kan de ikke blive enige i gruppen, kan de anvende metoden Simpel flertalsafstemning til at vælge deres udfordring.
Med metoden Silent brainstorm skriver eleverne så mange spørgsmål ned på post-its (et spørgsmål per post-it), som kunne være relevante og interessante at finde svar på i relation til den valgte udfordring.
Eleverne deler spørgsmålene og laver deres egen Spørgsmålsvæg fysisk eller digitalt, så de kan vende tilbage til spørgsmålene.