Eleverne gætter på, hvor mange kilo tekstil hver dansker køber om året. De justerer deres gæt og laver i fællesskab en tøjbunke, der svarer til det rigtige svar.
Intentionen er, at eleverne får et konkret billede af, hvor meget tøj danskerne forbruger.
Klassen definerer begreberne tekstil og forbrug ved at udarbejde to Begrebskort, hvor de i fællesskab knytter flere ord på.
I firemandsgrupper laver eleverne en tøjbunke, der vejer 1 kg. De skal gøre det på øjemål uden at veje tøjet.
De vejer tøjet for at konstatere, hvor tæt bunken er på 1 kg.
Med metoden Gæt, del og gæt igen skriver hver elev individuelt og hemmeligt deres svar på spørgsmålet ”Hvor mange kilo tekstil tror du, at hver dansker i gennemsnit køber om året?”. Eleverne skriver med store bogstaver på et A4 ark, så alle kan se deres svar, når de holder det op.
Ved nedtælling fra tre viser klassen på samme tid, hvad de har svaret. Lad enkelte elever forklare, hvorfor de har svaret, som de har.
Eleverne kommer individuelt med et nyt gæt, som de skriver ned og deler med klassen på samme måde som første gang.
Afslør over for klassen, at danskere i gennemsnit køber 13,3 kg tekstil om året.
Bed eleverne i firemandsgrupper drøfte nedenstående spørgsmål med brug af metoden Talechip, hvor de på skift tager ordet og begrunder deres svar:
Eleverne laver i fællesskab en tøjbunke, der vejer 13,3 kg. De kan fx på skift lægge et stykke tøj i bunken, indtil de er enige om, at bunken indeholder 13,3 kg tøj. Vej efter og se, om de har gættet rigtigt.