Eleverne kortlægger deres viden, formulerer undringer og spørgsmål i fht. en tøjudfordring, som de har valgt eller præsenteres for.
Intentionen er at skabe en kobling mellem elevernes forforståelse og udfordringen, samt at stimmulere deres nysgerrighed og motivation.
Vælg og/eller tag afsæt i en udfordring, som klassen har besluttet at arbejde med. Anvend evt. inspirationskortene Tøjudfordringer til inspiration. Lav et skilt med ‘Vidensvæg’ og et skilt med ‘Spørgsmålsvæg’, der hænges op i klassen.
Introducér eleverne til den valgte udfordring og forklar, hvorfor den er vigtig at arbejde med. Har eleverne selv valgt en udfordring, tages afsæt i den.
Med metoden Videnskortlægning skriver eleverne individuelt deres viden om tøj- og modeindustrien ned på post-its (en ting per post-it). De skriver dét, de ved – eller som de tror, de ved. Giv dem evt. nogle hjælpespørgsmål, fx.
Eleverne deler i deres grupper deres viden med hinanden og danner et fælles overblik.
Grupperne deler på skift deres post-its med resten af klassen – og placerer deres post-its på klassens Vidensvæg (evt. på flipover, hvis post-its ikke kan klistre på væggen). Har en gruppe noteret det samme som en tidligere, undlader de at præsentere den.
Med metoden Kategoriudvikling samler eleverne deres post-its med viden i en række kategorier. Eleverne byder ind med, hvilke post-its, der skal samles. Eleverne kan evt. samles ved vidensvæggen og på skift byde ind med, hvilke post-its, der skal rykkes sammen.
I deres grupper formulerer eleverne med metoden Brainstorm alle de spørgsmål, de kan finde på i relation til udfordringen.
Med metoden Spørgsmålsvæg placerer eleverne deres spørgsmål på væggen. Spørgsmålene kan inddeles i: