Eleverne undersøger, hvorvidt og hvordan deres aflagte tøj (overskudstøj) kan genanvendes.
Intentionen er, at eleverne får kendskab til, hvordan de ved simple greb kan forlænge tøjs levetid.
Aktiviteten kræver lidt forberedelse i forhold til at finde materialer frem. Overskudstøj kan komme fra elevernes egen garderobe, eller tøj fra skolens glemmekasse, som ikke er blevet afhentet. Materialer til elevernes Moodboards kan være karton, saks, lim, tape, farveblyanter, magasiner, kataloger, stofprøver og billeder.
I firemandsgrupper undersøger eleverne kernebegrebet ‘genanvendelse’ på webartiklen Affaldshierarki. Med metoden Mindmapping laver eleverne et mindmap på papir eller i Mindmeister, hvor de skriver eller tegner de ord og begreber, som de forbinder med kernebegrebet ‘genanvendelse’. De skriver også forbindelsesord på linjerne mellem cirklerne. Fx. “påvirkes af”, “består af”, “ligner”.
Klassen samler overskudstøj sammen i en bunke på gulvet. I første omgang vælger eleverne tøj, som de gerne vil genbruge. I anden omgang fordeles det resterende tøj i grupperne, så hver gruppe får ét stykke tøj.
Grupperne undersøger deres stykke tøj:
Informationerne finder eleverne i tøjets vaskemærke og ved informationssøgning på internettet.
Med metoden Hypoteseudvikling formulerer hver gruppe en hypotese med en “Hvis … så”-sætning, der besvarer spørgsmålet: Hvordan vil materialet i vores stykke tøj kunne genanvendes? Eksempler: