AKTIVITET

Er elbiler mere bæredygtige end andre biler?

Eleverne undersøger og sammenligner el-biler med 3 andre biltyper. De rangordner dem ud fra, hvor bæredygtige de vurderer, at biltyperne er.

Intentionen er, at eleverne får en databaseret forståelse af forskellige biltypers klimaaftryk og livscyklus samt at træne dem i at analysere og vurdere komplekse problemstillinger.

1

Spørg eleverne: Er elbiler bæredygtige? Eleverne udtrykker og deler deres umiddelbare holdninger. Spørg ind til deres svar, og bed dem begrunde dem.

2

Inddel eleverne i 4 (eller 8) grupper. Med metoden Matrixgrupper vil hver gruppe undersøge klima- og bæredygtighedsaspekter i en del af livscyklussen ved 4 forskellige biltyper: Benzin-, diesel-, el- og hybridbiler:

  • Gruppe 1: Produktion og materialer (Hvordan produceres bilerne, herunder karrosseri, hjul, batterier mv.? Hvordan påvirkes klimaet og miljøet ved produktionen?)
  • Gruppe 2: Kørsel og drivmidler (Hvad er bilernes klimaaftryk ved kørsel? Hvordan påvirker produktionen af de anvendte drivmidler klimaet?)
  • Gruppe 3: Holdbarhed og reparationer (Hvor længe kan bilerne og deres dele forventes at holde? Hvilke faktorer påvirker levetiden?)
  • Gruppe 4: Bortskaffelse og genbrug (Hvad sker der med bilerne og deres dele, når de skrottes? Hvor nemt er det at genanvende bilernes forskellige dele?)
3

Hver gruppe finder data og fakta via artikler, rapporter eller officielle kilder på internettet. Med metoden Skematisering noterer deres data i et skema, så de kan holde data for de 4 biler op imod hinanden.

4

Eleverne blandes i nye grupper, så hver gruppe nu har én repræsentant fra de 4 grupper. I de nye grupper deler hver elev, hvad de fandt frem til i den første gruppe, så de får et samlet overblik.

5

Med metoden Vurderingsskala vurderer eleverne i deres nye grupper om de 4 biltyper har et lavt, middel eller højt klimaaftryk. Elevernes vurderinger skal ske ud fra en relativ betragtning mellem de 4 biltyper. Når eleverne er blevet enige i deres gruppe, skriver de det ind i tabellen på arbejdsarket 4 biltypers klimaaftryk – sammenligningstabel.

6

Saml op med klassen og få grupperne til byde ind med, hvad de har svaret i hver af de 16 felter. Hvis grupperne har svaret forskelligt, kan enkelte elever argumentere for, hvorfor deres gruppe har valgt, som dde har. Lav en fælles tabel digitalt eller i stort format (fx flip over). Anvend metoden Simpel flertalsafstemning i de tilfælde, hvor grupperne ikke er enige til at bestemme svaret.

7

Klassen rangordner i fællesskan med metoden Sæt i rækkefølge de 4 biltyper efter, hvilken der er den mest bæredygtige, den næstmest bæredygtige mv.

Didaktiske fif:

  • I stedet for at grupperne fokuserer en bestemt fase i de 4 bilers livscyklus, kan de i stedet undersøge en biltype for at komme hele vejen rundt i livscyklussen i deres første gruppe.
  • Inddrag evt. også brintbiler i sammenligningen, hvis der er brug for en femte gruppe.
  • Metoden Ligheder og forskelle kan anvendes til at gå dybere ind i en sammenlignende analyse af de 4 biltyper.
  • Anvend evt. ressourcen Transportaktører til at understøtte eleverne med at finde kilder i deres undersøgelse.
  • Eleverne kan som supplement påføre argumenter i sammenligningstabellen, når de angiver om klimaaftrykket er lavt, middel eller højt.
  • Tag evt. en snak med eleverne om, hvilke faktorer – ud over klimaaftrykket – der er vigtige, når vi/de vurderer transportmidlers bæredygtighed?
  • Tag evt. en snak med klassen om elbiler er den bedste vej frem – eller om de kender til andre interessante teknologiske løsninger?
Tags: Bæredygtighed, transport, biltyper, livscyklus, CO2-udledning
Du skal være logget ind for at bruge denne funktion
TEMA:
Transport
TID: 60-90 min.

FAG:

  • Fysik/kemi
  • Geografi
  • Matematik

VÆRKTØJER:

  • Computer / tablet

METODER:

RESSOURCER: