METODE

Udforskende dialog med kunstig intelligens

Eleverne udforsker én idé eller udvikler en løsning på en udfordring i en samskabende dialog med kunstig intelligens (AI).

Metoden træner eleverne i at anvende kunstig intelligens kreativt til at udvikle en idé/løsning og formulere prompts for at forbedre resultatet.

1

Giv eleverne en udfordring, eller bed eleverne selv identificere en udfordring, som de ønsker at udvikle idéer/løsninger til.

2

Eleverne beskriver udfordringen for deres chatbot (fx SkoleGPT) og deres ønsker til resultatet. De beder den om ÉN overraskende, original og realistisk idé som svar.

3

Eleverne tager udgangspunkt i chatbottens svar og stiller et opfølgende spørgsmål  eller beder den forbedre svaret.

4

Eleverne fortsætter dialogen med chatbotten ved at formulere nye spørgsmål eller ønsker til forbedringer. 

5

Eleverne fortsætter, indtil idéen er udforsket tilstrækkeligt eller til de er tilfredse med løsningen. 

Didaktiske fif:

  • Kunstig intelligens bliver mere kreativ, hvis eleverne anvender et kraftfuldt sprog , når de prompter. Fx: “Er det dit bedste svar? Kan du ikke komme på en lidt mere original idé – gerne en, vi ikke selv ville kunne finde på?” Eleverne kan bruge denne tilgang, når de synes, at chatbotten giver for kedelige svar. Mind eleverne om, at de ikke skal bruge samme sprog over for hinanden eller andre.
  • Den udforskende dialog kan føles mere naturlig, hvis eleverne anvender en audio-chatbot i stedet for en skriftlig chatbotM.
  • Lad eleverne eksperimentere med forskellige måder at spørge på – fx ved at formulere deres spørgsmål som en rollespilsdialog (fx “Forestil dig, at du er en ekspert på dette område – hvordan ville du foreslå en løsning?”).
  • Opdel evt. eleverne i par, hvor én elev interagerer med AI, mens den anden observerer og noterer, hvilke spørgsmål der gav de mest interessante svar. De kan bytte roller undervejs.
  • Afslut evt. aktiviteten med en diskussion om, hvornår AI giver gode svar, og hvornår den fejler eller giver dårlige svar. Dette hjælper eleverne med at udvikle en kritisk tilgang til brugen af kunstig intelligens.

 

Eksempel på prompt:

  1. Prompt 1: Kan du finde på en ny måde at opleve en ny by på, som ikke er en almindelig guidet tur, lydguide eller turistbus?
    Svar fra chatbot: En interaktiv skattejagt, hvor du får spor via din telefon og skal løse små gåder for at finde byens hemmelige steder.
  2.  Prompt 2: Spændende! Men vi vil gerne have, at man også oplever byen med sanserne – ikke kun med øjnene.
    Svar fra chatbot: En sanse-tour, hvor du får en speciel boks med dufte, smagsprøver og teksturer fra steder i byen, så du kan opleve dem gennem flere sanser.
  3. Prompt 3: Fedt! Men vi vil gerne have, at man også kan møde de lokale på en naturlig måde.
    Svar fra chatbot: Hvad hvis du bliver en “midlertidig lokal,” hvor en app parrer dig med en lokal guide, der viser dig sine yndlingssteder og giver dig en opgave, som f.eks. at lave mad sammen eller prøve et håndværk.
Tags: Finde på, idéudvikle, forbedre
Du skal være logget ind for at bruge denne funktion

ORGANISERING:

  • Individuel
  • Makkerpar
  • Gruppe

VÆRKTØJER:

  • Telefon, tablet eller computer